Historia

En juvelerare med historia

När Gunnar Fahlström valde att flytta från Småland till Stockholm för att pröva sina vingar visste han inte vad framtiden bar i sitt sköte. Det enda han egentligen var säker på var att hans nuvarande arbete som droskförare med häst och vagn lämnade en del att önska. Med lite att förlora kastade han sig ut i huvudstadens myller för att söka sig en ny födkrok. När han 1930 fick chansen att köpa en juvelerarbutik på Sveavägen 33 kunde Gunnar Fahlström inte kunde ana att hans son och sonson skulle lära sig yrket. Det var så Gunnar Fahlström öppnade sin första egna juvelerarbutik.

Så småningom, när han hade etablerat sig i branschen och genomlevt andra världskrigets svångremstider, vände lågkonjunkturen sakta men säkert uppåt i samband med freden. Under 50-talet var intresset i Sverige stort för bland annat matsilver. Affärerna blomstrade och Gunnar Fahlström öppnade ytterligare två juvelerarbutiker i Stockholm. En på Drottninggatan och en i Götgatsbacken. Fyrtio år senare, 1970, lämnade Gunnar Fahlström över butiksnycklarna och föreståndar-skapet till den andra generationen, som under hela sin uppväxt tillägnat sig sin fars kunskaper och därefter även utbildat sig till guldsmed i tyska Pforzheim under fyra års tid.

Till en början fortsatte den andra generationen verksamheten i sin fars fotspår, men under sjuttiotalets första år avtog intresset för silverserviser i Sverige och han beslöt sig för att återvända till rötterna och istället renodla de egna smyckes kollektionerna. I samband med det valde man att koncentrera verksamheten till den ursprungliga butiken på Sveavägen 33. En butik som samtidigt växte sig större genom ett köp av den hattaffär som låg vägg i vägg. Affärerna vände åter igen uppåt och Sveavägen 33 blev synonymt med juveler, ringar och smycken av högsta kvalitet.

1996 var det återigen dags för ett generationsskifte, det tredje i ordningen. Tjugosju år gammal nyss hemkommen från Hamburg där Peter arbetat som säljare på Wempe, en av världens mest exklusiva juvelerarkedjor. Överlämnandet av butiksansvaret markerade också slutet på en lång bildningsresa som tagit Peter från att vara guldsmedslärling på Chopard med följande anställning hos konkurrenten Kienhöfer-Moog, till en examen som gemmolog, ädelstens specialist, på Gemological Institute of America (G. I. A.) i Los Angeles som anses vara den mest ansedda utbildningen.

En utbildning för juvelerare med inriktning på ädelstenar och gradering av diamanter, något som renderat att Peter utsetts till värderingsman av Stockholms handelskammare. I kombination med sin fars och farfars ackumulerade kunskaper har utbildningen hjälpt Peter att ytterligare förädla inriktningen hos Hovjuvelerare Gunnar Fahlström. Tillsammans med sina kunniga och erfarna medarbetare erbjuder han idag kunderna ett av Stockholms finaste sortiment av förlovningsringar, vigselringar, juveler, armband, halsband, örhängen, colliers och mycket annat.

Korsningen Sveavägen - Kungsgatan

Vår butik på samma adress som nu

Öppettider t.o.m 8 juni

Öppettider butik Sveavägen 33 måndag till fredag 10-18.
Notera att butiken är stängd på helgerna.

Efter den 8 juni så sker besök via tidsbokning.